English
0216 443 30 30
info@udofed.org.tr

AB Kanunlarına göre Döner Fabrikası Nasıl Olmalı

Döner fabrikası nasıl Olmalı?

Modern Döner fabrikalarında uygulanan EG normları Türkiye’ deki HACCP kuralları ile örtüşüyor. 2006 yılında Avrupa Birliği dondurularak satışa sunulan gıda maddeleri için üye ülkelerin kendi kanunlarını yürürlükten kaldırıp ortak bir kanun çıkarttı. Bu uygulamaya EG Normları adı verildi.
AB içerisinde üretim yapan bütün gıda firmaları bu normlara acilen kendilerini uygun hale getirme mecburiyeti koşuldu.
Kademeli olarak tanınan sürelerde fabrikalar denetlendi. Kendilerini yenileyemeyenler kapatıldı.

EG- Normalarına uygun musunuz?

Yeni kanunun hedefi, gıda güvenliğinin Avrupa Birliği`nde en yüksek seviyede tutulması ve korunması. Bir gıdanın güvenliğinin en büyük sorumluluğu gıda firmalarına aittir. Bütün şirketler Gıda Güvenliği için HACCP ( Kritik Kontrol Noktaları ve Tehlike Analizi ) sisteminin programını hazırlaması ve uygulaması gerekiyor.

Hangi şirketler EG-Kabul Belgesini almaya mecbur kılınıyor?

EG kuralları üreten, işleyen ve satış yapan bütün şirketlere ve hatta toptancılar için de geçerli.
Şu ana kadar kaydedilen, et mamullerini hazırlayan / işleyen şirketlerin de istisnai durumları olmadığı müddetçe, EG -Kabul belgesini almak zorunda oldukları bildiriliyor.
EG -Kabul belgesine uzun süredir sahip olan şirketler için yeni kurallarda pek fazla bir şey değişmeyecek.

Hangi istisnai durumlar vardır?

Hayvani gıdaların bir şirketten diğer şirkete teslim edilişinde kabul belgesine çoğunlukta gerek kalmıyor. Yani, yer olarak birbirine çok yakın mesafede bulunan şirketlerin, hayvani gıdadan üretilmiş malzemenin üçte birinin, birbirine teslim etmeleri sırasında belgeye ihtiyaç duyulmuyor. Ayrıca ürünleri alan tüketici ve müşteriye de bu EG-Kabul Belgesi verilmiyor.

Belge başvurusu nasıl ve nereye yapılıyor?

Belge gerekiyorsa, yetkili resmi daire- Veteriner dairesi ( Bazı ülkelerde Sağlık bakanlığı, bazılarında Gıda Bakanlığı) yetkili kişiler gelip şirketi geziyorlar. Yetkili görevliler ilk ziyaretlerinde şirkete geçici olarak bir 6 aylık EG -Kabul belgesini veriyorlar. Asıl tam belgenin teslimiyeti, yetkili görevlilerin ikinci kez gelişinde şirketi tekrar kontrolden geçirip ve şirketin bütün gereken işletme gereksinimi eksiksiz yerine getirdiğini tespit ettiklerinde, veriliyor. Yetkili görevliler gezdikleri şirketlere bazı durumlarda ise EG -Kabul belgesini vermeyebilir. Bu durumda şirket sahibine şirketinde bulunan eksikleri tamamlaması ve tespit edilen hataları düzeltmesi için belirli bir zaman tanınır.
Hala belgesi olmadan üretim yapan, ama belgeye mecbur tutulan şirketlerin, kesin en kısa zamanda resmi daireye başvurması gerekiyor.

Belgeyi almak için hangi şartlara dikkat edilecek?

Yetkili olan daireye gidilip, hangi başvuru formunun gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Aynı zamanda üretilen ürünlerin mesela: kıyma gibi, sürekli mikrobiyolojik kontrollerden geçirilmesine dikkat edilmesi lazım. Teknik makinaların ve şirketin yapı konusundaki durumları ise mevcut olan teknik sistemine uygun olmalıdır.

Avantajlar nedir?

EG Betrieb belgesi olmayan üretici firma ürünlerini diğer AB ülkelerine satamaz. Ülke dışına satış yapabilmek için bu belgeye her üreteci sahip olmak zorundadır

Dezavantajları nedir?

İlk etapta çok büyük masraflar çıkmakta, yani maliyeti yüksek olacak, ama yararını göreceksiniz. Ürün kalitesi ve şirketin imajı müşterileri için ön planda olacaktır.

Size kim yardımcı olur?

Satışlarıyla küçük ve orta kazanca sahip olan şirketlere her eyalette bulunan yatırım bankalarına finansal yardımı için müracaat edebilir. Ancak başvuru formlarının eksiksiz ve düzgün doldurulabilmesi için uzman danışmana başvurulmasını tavsiye ederim. En önemlisi bu işleri takip eden dairelerle birlikte en iyi şekilde çalışmaktır.

Profesyoneller ile çalışın

Döner üretimi amacı ile tesis kuracakların profesyonel destek almaları şarttır. Aksi takdirde daha ucuza yapacağı yatırımı daha pahalıya gerçekleştirmek zorunda kalır. Tesisin yapılacağı arsa, plan, proje, makina ve cihazların alımı, üretim hattı, Soğuk zincir oluşumu.
Bunların hepsi pahalı ve gerekli yatırımları. Birisinden bile fedakarlık edemezsiniz.
Tavuk ve Et işleme hattının artık birbirinden ayrı olması, hijyen ve çalışma ortamlarının bakteri üremesine müsaade etmeyen düzeyde hazırlanması gerekiyor.
Yatırımcı en çok da soğuk odalar konusunda hata yapıyor. Burada profesyoneller ile değil de ucuz iş yapanlarla çalışıldığında genellikle bu odalar en kritik dönemlerde problem çıkartıyor.
Bir soğuk odanın -18 derecede olan bir soğuk odada 20 ton dönerinizin beklediği anda bozulduğunu düşünün. 20 ton döneri çöpe attığınızda edeceğiniz zarar ne kadardır? Ayrıca o odanın tekrar tamir edilmesi size ne kadar fazladan maliyet getirir ayrı bir konu.

Kaynak : donerhaber.com

0216 443 30 30