Döner; Türkiye’nin en sevilen sokak lezzetlerinin başında geliyor. Dürüm döner, sandviç ya da ekmek arası döner, vazgeçilmez nefis bir lezzet. Döner, içyağ ve baharatlarla terbiyelenmiş, hafif dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirilen bir kebap türüdür. Dört bir yanımızda birbirinden güzel dönerler yapan mekanlar mevcut. Döner, dünyanın neresine gidilirse gidilsin bulmanın mümkün olduğu ve belki de dünyanın en tanınmış yemeklerinden.
Türkiye’nin Avrupa Komisyonu’nda tescil edilen ilk geleneksel ürünü ´döner´ oldu.
İLK KEZ BİR ÜRÜN TESCİL EDİLDİ!
Uluslararası Döner Federasyonu (UDOFED), Türk dönerinin "Geleneksel Ürün Adı" tescili için Avrupa Birliği (AB) Komisyonuna başvuru yapmıştı. Avrupa Komisyonu, Türkiye’den ilk kez geleneksel bir ürünü, Türk dönerini tescil etti. Tescil kararı, Avrupa Birliği’nin 24 Nisan 2024 tarihli Resmî Gazetesi’nde yayınlandı.
Karara 3 aylık askı süresinde itiraz olmazsa tescil kesinleşecek.
Avrupa Komisyonu’nda 1998 yılından bugüne tescili yapılmış 66, ilan edilen 3 ve başvurusu yapılmış 12 ürün olmak 81 geleneksel ürün, Avrupa Birliği Komisyonu Tarım Kırsal kalkınma Genel Müdürlüğü kayıtlarında yer alıyor.
Kaynak : https://www.yasemin.com/yemek/haber/3008507-turk-donerine-abden-mujdeli-haber