English
0216 443 30 30
info@udofed.org.tr

Ülkelere Göre Döner Durumu

Döner haber olarak Dönerin Dünya genelinde ülke ülke durumunu sürekli araştırıyoruz. Bu sayımızda Arap ve İran dünyasında Dönerin durumunu sizlere aktarmak istedik.

Siz hangi ülkedesiniz?

Dönerin olmadığı ülke yok denecek kadar az. Döner Haber Dergisi olarak Dönerin olduğu her yerde araştırmalar yapıyoruz. Okuyucularımıza ve sektör temsilcilerine doğru bilgi aktarmak için ülkelere göre dönerin durumunu aktarmaya çalışıyoruz. Bu yazı serimizde farklı ülkelerde döner hakkında edindiğimiz intibaları paylaşacağız.

İran

İran’da Döner Azeri kökenli İranlıların elinde.  Tahran, Tebriz, Urmiye şehirleri dönerin yoğun olduğu 3 önemli şehir. İran’da Döner tabelalara Döner ismi ile değil “Türk Döner” ismi ile yazılmakta.Endüstriyel döner de ülkeye girmiş  durumda bizim tespit edebildiğimiz 2 büyük üretici mevcut. Birisi Tahran’da, diğeri ise Urmiye şehrinde. Urmiye4de Many Mahna firması kıyma, ve tavuk döner üretiyor. Tahran dahil İran’ın bütün önemli şehirlerine servis yapıyor.

Türkiye için İran Döner yan sanayisi için iyi bir Pazar. Ama iki ülke arasındaki ticaretin uluslararası engeller ve bankacılık sisteminin iyi çalışmaması yüzünden sıkıntıları da mevcut.

Körfez Ülkeleri

Zengin körfez ülkelerinin döneri ilgileri giderek artıyor. Türkiye’den bazı yatırımcıların bu ülkelerde döner markaları oluşturma gayretleri biliniyor. Döner bu ülkelerde lüks mekanlarda müşteriye ulaşıyor. Döner fabrikası kurma gayretlerini de duymaktayız. Ama henüz ciddi bir imalathane bulunmamakta.

Arabistan

Mekke, Medine ve Riyad’da döner satılan lokantalar var. Bu lokantalarda döner ile birlikte kebap çeşitleri de sunuluyor. Sadece dönerin satıldığı markalar henüz ülkede mevcut değil. Körfez ülkelerinde olduğu gibi burada da dışarıdan birisinin yerli ortak olmadan iş yapması hem kanuni olarak hem de işleyişi takip açısından zorluklar içeriyor.

Türkiye dışındaki ülkelerden dönerin girdiği bazı ülkeler hakkında bilgiler verdik.

Bugün Sibirya steplerinden Güney yarım kürenin en ücra kasabasında bile Döner yeme şansınız mevcuttur. Hazırlanışta, sunumda hatta lezzette farklılıklar olsa da Döner Dünya’da bizi temsil eden en büyük değerdir.

Yaptığımız hesaplara göre yer kürede günde 500 milyon porsiyon döner tüketilmekte ve her ısırık alındığında Türkiye ile ilgili bir şey düşünülmektedir.
Anadolu insanın girişimci ruhu ile bu noktalara gelen dönerin geleceği parlak ve önü açıktır. Avrupa’da oturmuş ve işleyen bir sistem vardır ama sürekli kendini yenileyen ve profesyonel desteğe ihtiyaç duyan döner sektörü her ülkede farklı dinamiklerle yükseliyor.

Sonuçta ürünün lezzeti ve artık kıtaları aşmış olması yerel bir değer değil global bir lezzet olduğunu bilerek hareket etmek gerekmektedir.Şehirlerde yaşayan insanların bir şekilde bir yerde gördüğü, tattığı ürün olan Döner önümüzdeki yıllarda fast food sektöründeki liderliğini pekiştirip arayı iyice açacağından kimsenin şüphesi olmasın.

Fas, Tunus, Mısır, Cezayir

Kuzey Afrika ülkelerinde döner 2010 yılından itibaren yükselişe geçti. Avrupa ülkelerinden gemiler ile gönderilen dondurulmuş hazır dönerler piyasaya sürülürken Türklerin danışmanlığı ve ortaklıkları ile kurulan az sayıda döner imalathaneleri de özellikle Cezayir, Fas ve Tunus’ta halka döner sunmaya başladı.

Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan istikrarsızlıklar ve ticari zorluklara rağmen döner bu bölgede var ve lokantaların sayısı sürekli artıyor.

Irak, Suriye


İç karışıklıkların pençesinden yıllardır kıvranan bu iki komşu ülke aslında Türkiye’deki Döner üreticileri için can simidi olan pazarlardan idi. Savaş öncesi Bağdat, Basra, Erbil, Halep şehirlerinden ciddi tonajda tavuk ve kıyma döner çekilirken son zamanlarda maalesef ticaret durma noktasına geldi.

Bu iki ülkede de Döner üretim tesis yok. Lokantalar kendi imkanları ile mutfaklarında döner hazırlamaya çalışsa da ortaya çıkan gerçek dönerden çok uzak. Türkiye’den giden döner ustaları ise karışıklık sebebi ile fazla duramıyorlar.Bu bölge istikrara kavuşursa döner için büyük bir pazar olacaktır.

Araştırma : İrfan Söyler
Kaynak : DonerHaber.com

0216 443 30 30